Derfor er det vigtigt at holde pause

Kender du det? Du har så travlt med dine arbejdsopgaver, at du ikke har tid til at tage en pause? Vi har måske en tendens til at nedprioritere pauser, når vi har travlt. Men hænger det overhovedet sammen?

Som at tisse for at holde på varmen

Du har måske allerede stiftet bekendtskab med udtrykket ”at tisse for at holde på varmen?”. Det kan virke som en umiddelbart god idé at tisse, hvis man virkelig fryser, men det er bare ikke en langtidsholdbar løsning, for tisset bliver koldt igen, og så fryser du fortsat og samtidig med, at du nu også lugter af tis.

Prøv nu at forstå udtrykket analogt til pauseoverspringning. Det virker måske umiddelbart som en god idé (Jeg har jo travlt, så der er ikke tid til pause?) at arbejde igennem pausen. Ja, det kan faktisk også virke rart, men du gør det, fordi du får følelsen af at producere noget. Det er måske først efterfølgende du har kunnet se, at det ikke er en god idé. 

Så hvad betyder det egentlig, når vi springer en pause over?

Nogle undersøgelser peger på, at vi oftere kommer til at springe over de største og vigtigste opgaver, fordi hjernen ikke kan koncentrere sig ordentligt. Hvorfor kan den ikke det? Fordi du ikke har givet den en pause, den så desperat har behov for. Pauseoverspringning kan måske give dig følelsen af, at du får lavet meget mere, men måske det i realiteten mest er småarbejde?

Hvis du har ekstra svært ved at holde pause, kan det være en idé at indlægge automatisk pause i arbejdstiden.

Læs mere her.

Pauserne er til for at bearbejde information

Der er flere grunde til, at det er en god idé at holde pauser. En af de gode grunde er, at din hjerne har behov for at bearbejde den information, du konstant fodrer den med, når du arbejder.

Når vi tager en pause, holder hjernen ikke pause på samme måde, som kroppen gør det. Når du holder pause, begynder din hjerne at bearbejde alt den information, du tidligere har givet den. Hvis du ikke giver hjernen tid til dette, kan konsekvensen være, at du har glip af noget vigtigt information.

Gør det også for dit nervesystem

Hvis du har været udsat for et angstangreb, så vil du nok gøre alt dit for, at det ikke sker igen. Det er let at forstå. Når man er angst, så er hele ens krop i alarmberedskab, fordi nerverne konstant tror, der er noget farligt på færde. Ens nerver er simpelthen helt flossede, fordi man tror, der er ved at ske noget dårligt.

Hvis man pauseoverspringer, så kan det resultere i en overbelastning af nervesystemet, som i sidste ende kan træde i kraft i form af angst i kroppen. Det betyder ikke, at du aldrig kan arbejde på højtryk – det kan man sagtens i koncentrerede og intense perioder, men det er vigtigt at holde pause imellem, at man arbejder på højtryk. Man siger som tommelfingerregel, at man helst skal holde pause hvert 90. minut.